Gestart in 2009 in Amsterdam zijn er verschillende Odensehuizen en initiatiefgroepen om een Odensehuis te starten. We kunnen langzamerhand spreken van een Odensehuis-beweging. De Odensehuizen in Nederland zijn sinds juni 2016 verenigd in een Landelijk Platform. Leden van het Platform herkennen zich in de werkpraktijk en uitgangspunten van het Advies- en ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun naasten in Odense (Denemarken). Daar komt de naam Odensehuis ook vandaan. De vertaling van de Deense werkwijze is onder meer vastgelegd in het handboek en het werkboek van de Odensehuizen Amsterdam en Groningen.
Het Landelijk Platform Odensehuizen Nederland wil bijdragen aan een dementie-vriendelijk Nederland. Het is opgericht om:
Het bestuur van het platform bestaat uit vertegenwoordigers van een aantal Odensehuizen. Daarnaast is er periodiek overleg tussen de coördinatoren van de Odensehuizen. Zij delen hun kennis en ervaringen en werken zo aan het verder inhoudelijk vormgeven van het gedachtegoed en de praktijk van de Odensehuizen. Het Odensehuis Zutphen is lid van het Landelijk Platform.